Bloggen beskriver digitala behov samt lyfter exempel på digital verksamhetsutveckling i Region Östergötland.
måndag 16 maj 2016
Yttrande över Digitaliseringens transformerande kraft - vägval för framtiden
Titeln, Digitaliseringens transformerande kraft, ger ju förhoppningar om förslag för att det just ska bli ett transformerat samhälle men......Det som förvånade oss i region Östergötland är att utredningen inte lämnar några förslag på hur staten kan verkar för att fler ska kunna vara digitalt delaktiga. Ska digitaliseringen ha en transformerande kraft och ska vi prata om vägval för framtiden måste vi ha strategier för att så många som möjligt ska kunna vara digitalt delaktiga.
Förutom ovanstående lämnade vi följande synpunkter:
- Region Östergötland ställer sig bakom att regeringen bör tillsätta en utredning i syfte att göra en kartläggning av digitaliseringsförsvårande lagstiftning. Vi vill dock poängtera vikten av att den genomförs skyndsamt samt att man även effektuerar de förslag som tidigare utredningar inom området föreslagit.
- Region Östergötland anser att de medel i kapitel 4.5.2 som föreslås anslås för att genomföra ett program för digitalt kompetenslyft hos chefer och ledare i Sveriges kommuner, även bör kunna komma chefer och ledare i Sveriges regioner och landsting till del. De digitala utmaningar som kommunerna står inför gäller i mångt och mycket även regioner och landsting. Således finns även i de organisationerna ett stort behov av att stärka kompetensen på både ledningsnivå och till alla medarbetare.
- Region Östergötland tycker att det saknas en strategi för tillgängliggörande av offentligt finansierade data. Mycket av digitaliseringens transformerande kraft ligger i att många kan använda sig av samma data och samma datakällor. Idag har vissa dataproducerande myndigheter en finansieringsform som gör att data inte kan tillhandahållas gratis eller till en låg kostnad. Detta kan innebära att data underutnyttjas och att en potentiell digital utveckling därför uteblir.
- Region Östergötland ställer sig bakom förslaget i kapitel 4.6.1 om digital post från myndigheter som förstaval med följande reservationer. För att förslaget skall anses lämpligt bör det kompletteras med strategier för att höja det digitala deltagandet bland medborgarna till 100 procent. Ambitionen måste vara att alla ska ha samma möjligheter till kommunikation med myndigheterna och därför bör åtgärder för att säkerställa detta deltagande gå hand i hand med förslaget om digital kommunikation. Dessutom bör den digitala postlådan ha funktion för dubbelriktad kommunikation för att nå full potential i hanteringen av digital post.
- Region Östergötland ställer sig bakom de myndighetsuppdrag som föreslås och vill särskilt poängtera vikten av att ge Tillväxtverket i uppdrag att inrätta ett program för att främja näringslivets digitalisering, som anges i kapitel 4.5.4. Ett sådant program skulle hjälpa till att möta ett regionalt identifierat behov hos små och mellanstora företag.
Har skickat mail till Digitaliseringskommissionens ordförande, Jan Gulliksen, för samtal. Jag vill veta hur man har tänkt och resonerat. Ett samtal jag har längtat länge efter är tillsammans med generaldirektör för eHälsomyndigheten Torsten Håkansta. Vi ska prata om de barriärer för digitalisering inom hälso- och sjukvården som jag har sett utifrån min roll som regionpolitiker och sjuksköterska. Mer om detta nästa gång!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar